Cft over Curaçao: “Pak nu de begrotingsrisico’s aan”

Willemstad – Curaçao is erin geslaagd om samen met Sint Maarten en de CBCS een oplossing voor de problematiek bij ENNIA te vinden. De oplossing zal een aanzienlijk beslag op de landsbegroting leggen, maar toch resteert voor Curaçao enige financiële ruimte. Nu is het moment om deze ruimte te gebruiken om de andere risico’s voor de begroting, zoals de schuldpositie en de tekorten in de zorg en sociale zekerheid, aan te pakken. Het College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Cft) heeft dit in recente gesprekken met de regering van Curaçao benadrukt.

Curaçao heeft eind 2023 samen met Sint Maarten en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten als bestuurder en toezichthouder van ENNIA overeenstemming bereikt over een oplossing voor de problemen bij ENNIA. Als onderdeel van deze oplossing gaat Curaçao de verplichting aan om vanaf 2027 een jaarlijkse bijdrage van ANG 30 miljoen te betalen, gedurende een periode van 30 jaar. Ondanks de goede economische ontwikkeling van Curaçao blijft prudent begrotingsbeleid mede vanwege deze verplichting van groot belang.

Advertisements

Risico’s voor de begroting

De begroting van Curaçao kent namelijk een aantal risico’s die de landsbegroting (verder) kunnen belasten. Het Cft maakt zich ernstig zorgen over de aanhoudende precaire financiële situatie van het Curaçao Medical Center (CMC) en heeft benadrukt dat hiervoor uiterlijk in 2024 een structurele oplossing moet komen. De situatie van het CMC is het toonbeeld van de bredere noodzaak tot hervorming van de zorg. Curaçao besteedt een relatief groot deel van het bruto binnenlands product aan de zorg. Zonder hervorming zijn bovendien aanvullende bijdragen uit de landsbegroting niet te voorkomen. Ook houdt het Cft zijn zorgen bij de nog onzekere inkomsten uit de vergunningenfee voor kansspelaanbieders. Het is zaak deze risico’s zo snel mogelijk te ondervangen. Met het bereiken van de ENNIA-oplossing is Curaçao opnieuw in onderhandeling getreden over het rentepercentage van de geherfinancierde liquiditeitssteunlening van ANG 911 miljoen. Als Nederland daadwerkelijk de rente op deze lening verlaagt, doet Curaçao er goed aan deze financiële ruimte niet direct te gebruiken door andere lasten te verhogen, maar in te zetten voor schuldaflossing en investeringen.

Het Cft benadrukte ook het belang van duurzame investeringen en hervormingen. Naast prudent begrotingsbeleid vormen investeringen en hervormingen de pilaren waarop Curaçao duurzame economische groei kan realiseren en betaalbaarheid van zijn schuld kan waarborgen.

Curaçao begroot voor 2024 ANG 133 miljoen aan nieuwe investeringen, deels gefinancierd door het aantrekken van nieuwe leningen. De uitvoeringscapaciteit blijft echter beperkt. In 2023 realiseerde Curaçao ongeveer de helft van de voorgenomen investeringen. Het Cft heeft Curaçao daarom opgeroepen meer inzicht te geven in de liquiditeitsplanning van het land. Zo kunnen investeringen en het normaliseren van de verhoogde schuldpositie met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Ook daarbij blijft van belang dat risico’s voor de begroting in kaart zijn gebracht.

Het Cft adviseert Curaçao doortastend te blijven optreden en risico’s voor de begroting met de grootste voortvarendheid op te lossen.