Minister-President Mike Eman biedt symbolische geschenken aan voorzitters Eerste en Tweede Kamer

Tijdens het bezoek aan Aruba van de voorzitter van de Eerste Kamer, de heer Jan Anthonie Bruijn, en de voorzitter van de Tweede Kamer, de heer Martin Bosma, heeft Minister-President Mike Eman namens het volk van Aruba bijzondere relatiegeschenken overhandigd die de natuur en het erfgoed van het eiland uitbeelden.

De heer Bosma ontving een bijzonder boek over de schelpen van Aruba: “The Archeology of Aruba: The Marine Shell Heritage”. Dit werk vertelt het verhaal van de prehistorische bewoners van Aruba en hun bijzondere band met de natuur. De schelpen, ooit voedselbron en grondstof voor sieraden, gereedschap en kunstvoorwerpen, zijn vandaag de dag tastbare getuigen van een samenleving die leefde in harmonie met haar omgeving. Door de eeuwen heen groeiden verlaten schelpenhopen, zoals bij Malmok, uit tot archeologische vindplaatsen die de verhalen van duurzaamheid, vindingrijkheid en respect voor de natuur onthullen. In het boek wordt onder meer beschreven hoe de vroege Arubanen op meesterlijke wijze de schelpen wisten te benutten – niet alleen als eerste levensbehoefte, maar ook als uitdrukking van een diepere verbondenheid met het leven en de zee. De schelpenindustrie van de oorspronkelijke Arubanen geldt als een vroeg voorbeeld van een circulaire economie, waarin voedsel, gebruiksvoorwerpen en symboliek samenvloeiden in een duurzame levenswijze.

Advertisements

Als extra eerbetoon, aansluitend bij de mooie traditie van de heer Bosma om vergaderingen in de Tweede Kamer te openen met een gedicht, bood Minister-President Eman hem ook een zelfgeschreven gedicht aan, getiteld “Over Zeeën Eén”:

Over Zeeën Eén
Zoals schelpen rusten op verre stranden,
aan Eagle Beach, wit onder de zon,
of langs Scheveningen, nat van de branding,
elk een geschenk van natuur, elk even schoon.

Broeders zijn wij – onder sterren in de hemel,
dragers van een oude, levende verbintenis:
in het Koninkrijk dat niet breekt op de dijken,
maar groeit in de ruimte die tussen ons is.

Verre, nabij, anders, toch één –
in woord, in hoop, in erfgoed bewaard,
een vlechtwerk van eilanden en land, rivieren en steen,
door de oceaan niet gebroken, maar verklaard.

Met deze gebaren onderstreepte Minister-President Eman de diepe verbondenheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden – als een mozaïek van eilanden en landen, verenigd door gedeelde geschiedenis, cultuur en waarden. Zoals de schelpen op verre stranden getuigen van een verbonden verleden, zo weerspiegelt de relatie tussen Aruba en Nederland een gedeeld erfgoed dat blijft groeien, niet ondanks maar dankzij de ruimte en de verschillen tussen hen.